Részletek
Tokimeki Azuki Dorayaki, Azuki babbal és matchával 165 gr.
A Dorayaki egy hagyományos japán édesség. Két kis palacsintaszerű pogácsából áll, édes azukibabtészta töltelékkel.
Japán specialitás
Összetevők
Cukor, búzaliszt, tojás, keményítőszirup, vörösbab, olajos keményítőszirup, pálmaolaj, méz, só, sovány tejpor, sütőanyag E500, emulgeálószer E322, sűrítőanyag E1412 E415, ízfokozó E621 E635, savanyító E330, aroma, színező E160a
Tápanyagtartalom 100 grammonként
Energia 840kJ/200kcal
Zsír
- ebből telített 2,7g
1,2 g
Korbohidrát
- ebből cukor 41,2g
39,5 g
Fehérje 4,1 g
Nátrium (só) 0 g
Hallottál már a dorayakiról?
Dorayaki egy puha japán palacsinta
Ha a japán konyha rajongója vagy, valószínűleg hallottál már a Dorayakiról. Ez egy kicsi, édes palacsintaszerű sütemény, amely Japánban is népszerű. A Dorayaki puha és könnyed textúrájú, leginkább vörös bab pasztából (adzuki babból) vagy zöldteából készült töltelékkel van töltve.
Dorayaki története
Dorayaki története az Edo-korszakba (1603-1868) nyúlik vissza Japánban. Egy népszerű legenda szerint egy legendás harcos szerzetes, Saitō Musashibō Benkei ottfelejtette a gongját (kerek fém tálca jellegű tárgy, amely megütésével kongó hangot bocsájt ki), miután Benkei egy csatában megsérült és gondozásra szorult. A gazda felesége, nem tudta mit kezdjen a gonggal, ezért a sütésnél kezdte el használni, és a gongot mint sütőforma, édes palacsintaszerű tészta kisütésére alkalmazta, így elkészítve az első Dorayakit. Azóta a Dorayaki népszerű snack Japánban, és minden korosztály szereti, legyen gyermek vagy idős.
Dorayaki ízei
Hagyományosan a Dorayakit édes töltelékkel készítik, amely vörösbabpasztából készült, ez az úgynevezett "anko". Japánban azonban különféle ízű Dorayaki kapható. Néhány népszerű íz a matcha, a gesztenye, a csokoládé, a puding és az eper.
Mikor fogyasztják?
A Dorayaki egy sokoldalú csemege, amelyet Japánban különféle alkalmakkor fogyasztanak, leginkább egy zöld tea vagy kávé mellé. A Dorayaki a hagyományos japán fesztiválokon is gyakori snack, és gyakran utcai árusok árulják.
A Dorayaki gyártása
A Dorayakit egész Japánban gyártják, de vannak olyan területek, amelyek gyártásukról híresek. Tokióban, az Asakusa környéke a kiváló minőségű Dorayakiról is ismert. Kiotóban a Dorayakit gyakran fehérbabtésztával készítik, és "mame-daifuku"-nak hívják.
Hol lehet enni a legfinomabb dorayakit Japánban?
Tokióban próbáljuk ki az asakusai Kameju Dorayakit, amely már több mint 100 éve gyártja ezt a finomságot. Egy másik népszerű hely a szintén Asakusában található Usagiya, amely 1914 óta szolgál fel Dorayakit. Kiotóban próbáld ki a Toraya Dorayakit, egy hagyományos japán édességboltot, amely több mint 500 éve működik.