A tea, olyan fontos szerepet tölt be a Kínai és a Japán kultúrában, hogy a fogyasztását, különleges eseményekkel, úgynevezett teaszertartással ünneplik meg, amely fontos részét képezi a kulturális és vallási életnek.
A tea a japánok életének mindennapi kelléke, mindegy, hogy étkezéshez vagy csak önmagában fogyasztják. A közönséges teától (bancha), a drága kitűnő minőségű teákig töretlen kereslet mutatkozik. A legjobb minőségű zöld teát (szencha), amit gjuroko-nak hívnak, tavasszal szüretelik. A gjuroko név jelentése jáde harmat, ami a belőle készült tea halványzöld színére utal. Ez a különösen nagy becsben tartott teafajta gyakran az asahi, okumidori, a yamaki és a saemidori teanövény különböző variációiból készül. A gjuroko alapanyagául a legzsengébb tealevelek szolgálnak, amiket bambusz tetővel óvnak meg a közvetlen napfénytől. A közvetlen napfény hiányában a fotoszintézis lelassul, amely magas theanine tartalmat eredményez. Ez az aminosav felelős a gyuruko gazdag, édes ízéért. A kézzel szüretelt, kiváló minőségű tealeveleket gőzölik, szárítják, és végül nagy odafigyeléssel válogatják, hogy csak a legjobb minőségű tealevelek kerüljenek a fogyasztókhoz. A gjuruko szürete egy várva-várt esemény Japán szerte, amit talán hazánk szőlő szüretéhez és az utána rendezett szüreti fesztiválhoz tudok hasonlítani, amely a gjuruko esetében a tradicionális teaceremónia megtartása. A hagyományos teaceremóniákhoz porrá őrölt gjuroko-t használnak fel.